2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Enyhe eső és havazás , Enyhe eső és havazás

Pontosított tájlehatárolás

A helyszín felterjesztését a Világörökség Bizottság CONF 208 X.A (2001) döntésével fogadta el.

A magyar nyelvű felterjesztési dokumentáció a helyszín magyarországi oldalával kapcsolatban az alábbiak szerint fogalmaz: „A Fertő-tó kultúrterületének magyarországi oldalán a Világörökségi védelemre felterjesztett terület magában foglalja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-táji teljes területét, továbbá Fertőrákos településének műemléki jelentőségű területként védelem alatt álló településmagját, valamint a nagycenki volt Széchenyi-kastély védett műemléki környezetét – beleértve a kastélytól a tóra lefutó hársfasort is – és a fertődi Eszterházy-kastély védett műemléki környezetét.

Az ütközőzónát Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Sarród és Fertőd országos területi védelem alatt nem álló bel- és külterületei alkotják.” (Kiemelés hozzáadva.)

Ezzel szemben az UNESCO által elfogadott felterjesztési dokumentáció angol nyelvű változata az ütközőzóna kapcsán a következőképpen fogalmaz: „The buffer zone is formed by inner and peripheral parts of Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Sarród and Fertőd (all under national protection).”

Fentiekre tekintettel ellentmondás jelentkezik a szöveg két nyelvi változatában az országos területi védettség kapcsán.

Nagyobb problémát jelent azonban, hogy a fentiekben leírt magyar nyelvű meghatározástól eltér a szintén UNESCO által elfogadott egyetlen térkép, mely a lehatárolás kapcsán tartalmazza a helyszín magterületét, illetve ütközőzónáját. A térkép kisebb védőzónát foglal magába, mint az eredetileg magyar nyelven keletkezett felterjesztési dokumentáció szöveges változata, a lehatárolásból hiányzik Fertőrákos teljes területe. Emellett az eltérés a külterületek hovatartozása kapcsán jelentkezik, elsősorban Fertőd, valamint Fertőrákos esetében.

A fenti problémát a Forster Központ Nyilvántartási Irodája és Nemzetközi és Világörökségi Főosztálya csupán a közelmúltban észlelte és mindenképpen a szakbizottság döntését tartja szükségesnek a helyzet egyeztetéséhez és a következő lépések megtételéhez. A probléma kezelését lehatárolás tisztázása (boundary clarification) eljárás keretében javasolt majd kezelni, és nem MBM-ként.

A lehatárolás letöltése itt: http://fertotaj.hu/document/5vtx4f3j.pdf

 

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás