2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Eszterházi vígasságok

Eszterházi Vigasságok címmel egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált rendez a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély 2013-ban. A programsorozat 15 héten keresztül tart – május 31-én indul és szeptember 15-én ér véget –, így nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is lesz.

A rendezvénysorozaton több mint 60 koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera és a jazz legjobb hazai és nemzetközi előadói. A programok „főszereplője” Joseph Haydn, aki közel harminc alkotó évet töltött el a kastélyban. Május 31-én, a zeneszerző halálának 204. évfordulóján Perényi Miklós részvételével nyit a program a Marionett Színházban, amely több mint 200 év után ekkor nyitja meg újra a kapuit, elsősorban – természetesen – Haydn műveivel. Valamikor maga a mester vezényelte itt világhírű zenekarát.

Ugyancsak az osztrák zseni előtt tiszteleg a koncert-hagyományokat megalapozó Budapesti Vonósok 19. Haydn-fesztiválja; az Orfeo Zenekar, amely immár 12. éve Haydn Eszterházán írott szimfóniáit adja elő; a korhű hangszeres Eszterháza Haydn Fesztivál, amelyen olyan világsztárok is fellépnek, mint Enrico OnofriAndreas StaierNicholas McGegan, vagy Monica Groop; valamint a VI. Haydn Vonósnégyes Fesztivál, amely évek óta a fiatal generáció világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye.

Június második fele a Régi Zenei Napok fesztiválé, majd júliusban Musica Globus címmel külön fesztivál emlékezik meg Esterházy Pál (1635-1713) halálának 300. évfordulójáról, aki nemcsak Magyarország nádora, de jelentős zeneszerző és költő is volt. Ezen a fesztiválon többek között  Sebestyén Márta, valamint a
Sarband nevű török és még hat nemzet zenészeiből álló zenekar is fellép.    

 

A komolyzenei forgatag mellett lesz még szabadtéri opera Európa jelentős operaházainak szólistáival, valamint elsőrangú jazz olyan nemzetközi előadókkal, mint Jean-Luc Ponty vagy Jan Garbarek. Szabadtéri koncertet ad az ütőhangszerek királynője, a kétszeres Grammy-díjas Evelyn Glennie is.

A koncertek nemcsak hangzásukkal, de a helyszínükkel is különleges élményt ígérnek, hiszen az újból megnyíló Marionett Színház mellett – amelynek bonyolult színpadtechnikai rendszerét akkoriban a kor kiváló hadimérnökei tervezték – lehet zenét hallgatni a kastélykertben, a Pálmaházban, a szabadtéri színpadon és természetesen magában a pompás barokk kastélyban is.

 

A fertődi Esterházy-kastély a XVIII. századi Európa egyik zenei, kulturális és építészeti központja volt, a mostani színes – és a tervek szerint hagyományteremtő – rendezvénysorozat egyik nem titkolt célja, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központja legyen.

További információ:   www.eszterhazivigassagok.hu

 

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás