Szent Farkas-templom

Szent Farkas-templom

Balfon a festői kilátású Temető-domb tetején áll a Szent Farkas templom, melyet egykori lőréses erődfal töredéke véd. A temető bővítésével a falat lebontották, csak egy része maradt meg 13 lőréssel. 
A középkori templom tornya alul négyszögletes, majd az első párkányzat fölött szabályos nyolcszögűvé válik, az emeletén tágas gótikus ablakok nyílnak. Valószínűleg őrtoronyként is használták. Az építményt kő gúlasisak koronázza. Az egyhajós dongaboltozatos templom a XV. században épült. Hajójához nyolcszög alakú szentély csatlakozik, a gótikus szentélyt egyszerű keresztboltozat fedi. 
A vártemplom berendezése a XIX. század második feléből való. A Szent Farkast ábrázoló oltárképet egy Kastner nevű bécsi mester festette. A templomot Wosinski Kázmér 1957-ben készített freskói díszítik. A helyiek szerint Jókai Mórt elbűvölte a táj varázsa, Névtelen vár című regényét a temetődombon álló templomerőd ihlette. A templomtól csodaszép kilátás nyílik déli irányba a Fertő-tóra és az azt körülölelő nádasokra, északi irányba pedig az egyre magasabbra emelkedő szőlős-dombokra.

Település:

Balf (Sopron)

Iratkozzon fel hírlevelünkre