Barlangszínház és Kőfejtő Témapark

Barlangszínház és Kőfejtő Témapark

A Fertőrákosi Kőfejtő sziklatömbje az elmúlt közel kétezer év során formált barlangszerű csarnokokkal különleges atmoszférájú kiállítóhely és rendezvényhelyszín. A kőfejtő (barlang) területe egy többfunkciós tér, melyben a kiállítás két nagyobb egységre válik szét: Őslénytani bemutató, amely a területen fejtett lajta mészkő keletkezésének körülményeivel foglalkozik, valamint a lajta mészkő hasznosításával foglalkozó egység. Ezen belül a barlang természetes téradottságait figyelembe véve, a két fő terület további egységekre is bontható.
A kőfejtő szikla alakzatán vezető ösvényt bejárva a fertőrákosi kőfejtő, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel találkozhatnak a látogatók. A kilátópontokon kialakított tematikus bemutatóhelyek segítségével nemcsak a természetvédelmi területen előforduló védett növény és állatfajokat ismerhetik meg, de csodálatos kilátás is nyílik a Fertő tóra és a Páneurópai Piknik helyszínére. A 
fertőrákosi Barlangszínházban Dohnányi Ernő , a híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. 1937. június 27-én operarészletek csendültek fel a Kőfejtőben a fáklyák fényénél, amelyhez az éjszakai égbolt és a csillagok adták a díszletet. A szabadtéri játékoknál az időjárás jelentette az előadás legnagyobb kockázatát, ezért terv született arra, hogy a kőfejtő kivájt csarnokait színházteremként hasznosítsák. A remek akusztikájú teremben 1970-ben tartották az első előadást. 2015-ben teljesen felújított Barlangszínház kibővített nézőtérrel és színpaddal várja vendégeit a különleges akusztikájú színháztérben.


Település:

Fertőrákos

Iratkozzon fel hírlevelünkre