A Papkert és a keresztény misztika Hidegségen

A hidegségi Papkert egy igazi édenkert, szakrális és meditatív helyszín. Itt pihenhet a szem, feltöltődhet a test és lélek. A Fertő-táj ékkövei projektnek köszönhetően a barangolást terakotta színű kényelmes gyalogos úton kezdhetjük meg az élővizek kertjében, tovább barangolva ösvényein fahidakon kelhetünk át. A sétautat szegélyező táblákon a bibliai idézetek mellett spirituális szimbólumokat is felfedezhetünk, amelyet tekintetünkkel követve meditálhatunk.
Természeti értékét az itt élő növény és állatvilág sokszínűsége jelenti, kultúrértékét pedig a helyi különleges diófajták és további ősi gyümölcsfajták adják. A dús vegetációjú kertben számos védett madárfaj fészkel. Találkozhatunk itt széncinkével, feketerigóval, nagy fakopánccsal, őszapóval egyaránt. A területen 21 forrás fakad, melyek vizét a kis gátak, kanyarok, tavak lassítják, duzzasztják. Az így kialakult kisebb-nagyobb vízfelületek több kétéltű faj élőhelyei. A kecskebéka, a tavi béka, és a barna varangy szintén otthon érzi magát.
A több mint kéthektáros terület nagy része erdő, de találunk itt kápolnát, kis tavakat, szabadtéri színpadot. A kert különlegessége egy kővel kirakott mélyedésbe helyezett Mária-szobor, a Szűzanya-barlang. Ezen adottságok adtak kiváló alapot a Papkert keresztény meditációs parkká fejlesztéséhez. A tervezőmunka a Pagony Táj és Kertépítész Iroda munkatársai és Reisner Ferenc plébános úr szellemi energiáira, a tájhoz, a kerthez kötődő mély kapcsolataira támaszkodott. A fejlesztés mottója az „Úton a végtelen felé – lelki fürdő az élő vizek kertjében” volt.
„Jézus ezt felelte neki: » Ha ismernéd Isten ajándékát, s azt, aki azt mondja neked: Adj innom, inkább te kértél volna tőle, s ő élő vizet adott volna neked. «  »Uram« – mondta erre az asszony –, »hiszen vödröd sincs, a kút pedig mély. Honnan vehetnél hát élő vizet? Csak nem vagy nagyobb Jákob atyánknál, aki ezt a kutat adta nekünk, s maga is ebből ivott a fiaival és állataival együtt?« Jézus azt mondta neki feleletül: »Aki ebből a vízből iszik, újra megszomjazik. De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne. «” – János evangéliuma.
A Papkert szerves egységet alkot a falu felett őrködő Szent András-templommal, melyről kiderült, hogy valójában egy Árpád-kori templom kibővítése. A régi rész annyira értékes, hogy utóbb leválasztották a toldásról így a régi körtemplom újból eredeti formájában látogatható. Noha a keresztények nem szerették e formát – lévén a pogány időket idézik, körtemplomok máshol is találhatók a Kárpát-medencében. A kör valójában a végtelenség és a teljesség szimbóluma és ebben az értelemben Istené is. Az itt található freskók közül kiemelkedik a szentélyben a mandorlában trónoló Christus pantokrator – világbíró Jézus alkotás, mely gótika és a ortodox kereszténység ősi tematikájához tartozik.
Így egészíti ki egymást a körtemplom és a meditációs kert Hidegségen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre