Felhívás kutatótáborban való részvételre

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület a határon átnyúló Fertő-/Neusiedlersee Kultúrtáj világörökség területen osztrák-magyar fiatalokkal kutatótábort szervez.

A "Közös örökségünk" kutatótábor a Common Heritage ATHU136 (A Fertő-Neusiedler See világörökségi terület közös menedzsmentjének kialakítása) megnevezésű Interreg projekt keretében 2022 szeptemberében kerül megrendezésre.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj a világörökség rangot népi építészetével, műemlékeivel, az egymást követő civilizációk régészeti emlékeivel, szőlő- és borkultúrájával, valamint változatos növény- és állatvilágával érdemelte ki. Az osztrák-magyar határon átnyúló világörökségi terület új kihívásokkal szembesül napjainkban a dinamikus demográfiai és gazdasági változások révén.

A határon átnyúló kultúrtáj magyar oldalán egyhetes kutatótábor (5 nap, 4 éjszaka) a közös kezelési terv súlyponti területeihez kapcsolódva (természet, épített elemek, táj, kultúra, hagyományok stb.) és a világörökségi táj változásainak nyomonkövetése (adatgyűjtés és monitoring) kutatási programjához kapcsolódva a helyi szakértők közreműködésével valósul meg.

A tábor élményszerzéssel és a tábori programokba integrált előadásokkal és gyakorlatokkal (terepi munkavégzés, interjúkészítés, kisfilmek készítése) tartalmas és értékteremtő szabadidős programokkal járul hozzá a világörökség tudat népszerűsítéséhez. Környezetbarát közlekedési eszközök (kerékpár és e-bike) használatával a táj -és településimázs reprezentációit, a fenntartható turizmus lehetőségeit tárják fel az ide érkező hallgatók.

A részt vevő diákok előzetesen felkészítő feladatokat kapnak a távoktatás, home schooling felületein, amelyek továbbfejlesztése és eredményeik megvitatása a kutatótábor keretein belül történik. Ezáltal a hallgatók ismerete és tudása a kutató, elemző, feltáró feladat keretében bővül a Fertő-tájról, kiemelten az UNESCO Világörökség magyar területéről, az ott található településekről és a világörökségi terület turisztikai imázsáról.

Kutatási terület: a Fertő-táj Világörökség hazai területe, a következő fertőparti települések:
Fertőrákos – Balf – Fertőboz – Nagycenk – Hidegség – Fertőhomok – Hegykő – Fertőszéplak –Fertőd (az Esterházy kastély park teljes területével) – Sarród – Fertőújlak.

Kutatási témák (a választott feladatot a hallgatók csoportban dolgozzák ki):

1. A világörökségi települések társadalmi jellemzőinek változása (népesedés alakulása, népmozgalom, munkahelyek, szolgáltatások, ingázás, hagyományőrzés, társadalmi sokféleség, identitástudat, településkép). Mentális térkép a Fertő-tájról. Oktatás és a Fertő-táj.

2. A világörökségi terület imázs elemei a turisztikai kiadványok és online felületek képi világában (turisztikai arculat és annak változása). A Fertő-táj attrakciói.

3. A helyi kulturális és történeti értékek megjelenése az imázsképben (vonzerő leltár, értékek és események, gasztronómia. A gyermekek képi világa a Fertő-tájról: helyi kulturális és történeti értékek megjelenése (gyermekrajzokban és a gyermekeknek szóló tartalmak a turisztikai kiadványokban/bemutatóközpontokban).

4. A természeti értékek megjelenése az imázsképben (vonzerő leltár, ökoturizmus kereslet és kínálati jellemzői és hatásai). A gyermekek képi világa a Fertő-tájról: természeti értékek (gyermekrajzokban és a gyermekeknek szóló tartalmak a turisztikai kiadványokban/bemutatóközpontokban).

A Fertő-táj településein élők számára jelentőséggel bíró természeti, kulturális, szellemi örökségi elemek összegyűjtése változatos módszerekkel történik, a hallgatók a feladatokhoz előadások keretében útmutatásokat kapnak, a feldolgozás és kivitelezés a különböző képzési profilú, magyar ás osztrák hallgatók együttműködésével csoportokban történik. A hallgatói csoportok munkáját oktatók, szakértők mentorálják.

A tábor időpontja: 2022. szeptember 19-23 (h-p).

A tábor és szállás helyszíne: Ifjúsági szállás a Fertő-tájon

Tervezett program:

1. nap: 2022. szeptember 19. hétfő
(Reggel indulás Sopronból autóbusszal)
Megérkezés, köszöntés, ráhangolódás
Délelőtti érkezés, szálláshelyek elfoglalása.
Köszöntők és bemutatkozás. Ismerkedés a tábor programjával, tábori közreműködők és segítők megismerése.
Délután: ráhangolódás a kutatási feladatokra, előadások a kutatási témákhoz kapcsolódóan meghívott előadókkal (feladatokmegbeszélése, csapatok kialakítása, videózás, fotózás, blogírás kiosztása)
Este: csapatépítő és kapcsolatépítő játékok
Szalonnasütés vagy bográcsozás a tábor helyszínén

2. nap: 2022. szeptember 20. kedd
Fertő-táj megismerése, buszos kirándulás vezetéssel (Fertőrákostól Sarródig állomásokkal és felkért előadókkal). A Fertő-táj értékei. Épített környezet, főbb tájhasználatok, hagyományok és turisztikai látványosságok állomásaival.

Délután: Kenuzás a nádasban/Traktorozás a szőlőhegyen.
Este: borkóstolás, tájékozódási és kommunikációfejlesztő játékok.

3.-4. nap. 2022. szeptember 21-22. szerda-csütörtök
Hajnali madárles a Fertőn (FHNPI)
Fedezd fel a tájat, ismerd meg a helyieket! Csapatfeladatok végzése csoportokban, kerékpárokkal szükség esetén megsegítés gépkocsikkal. Aktív terepi munka és feladatmegoldás a tábor helyszínén. Találkozás a helyi interjúalanyokkal pl. polgármesterek, nemzeti park, helyi termelők, tájházak.
Este bográcsozás

5. nap: 2022. szeptember 23. péntek
A tábor utolsó napján a hallgatók ismertetik a hét eredményeit. A hallgatók bemutatják a készített anyagokat (videokat, térképet, animációt és riportokat), melyekből a későbbiekben kisfilm és digitális kiadvány készül. Táborzárás. Délután hazautazás 

A táborba az alábbi területekről várunk hallgatókat: turizmus, táj-, természet-és környezetvédelem, óvodapedagógia, média és kommunikáció.
A tábor kommunikációs nyelve: 
angol/magyar.
Összesen 30 fő vehet részt térítésmentesen.

A kutatótáborban a hallgatók felfedezik a tájat gyalogosan, kerékpárral, vagy vízen, megismerkednek a Fertő-táj természeti és kulturális értékeivel és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

Részvételi szándékot kérjük jelezzék 2022. szeptember 9-ig a fertotaj@vilagorokseg.hu címre.
Kapcsolattartó
: Dr. Tirászi Ágnes, gondnoksági referens.
Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület

Iratkozzon fel hírlevelünkre