2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Pannonhalmán jártunk

 

 

2011. november közepén egyesületünk tagjai szakmai tanulmányútra mentek, megyénk másik világörökségi helyszínére, Pannonhalmára.  Az apátság ugyanis az elmúlt 10 évben figyelemre méltő fejlődést mutatott kulturális, örökségvédelmi, gazdasági, turisztikai szempontból is. Természetesen kíváncsiak voltunk a sikerek titkára és ezért tettünk egy napos látogatást a bencéseknél. Egyesületünk tagjait az apátság középvezetői, a szakmailag legkompetensebb munkatársak fogadták. A nap programja:

10.00 órai kezdettel Rábai László (mint projekt-manager) bemutatta az elmúlt 15 év fejlesztései és fejlesztések gazdasági háttér, azt a koncepciót, melynek mentén az apátság lépésről lépésre megvalósítja a terveit. A koncepció szerint a tervek nagy részével végeztek már. A fejlesztésekben, a szükséges pályázati források megszerzésében a világörökségi címnek, mindig komoly szerepe volt. Ezután kötetlen világörökségi eszmecsere következett az illetékes felső és középvezetőkkel   A konferenciateremből a Szent Jakab Ház bemutatására mentünk, mely olyan színvonalas, de alacsony komfortfokozatú szálláshely, mely megfelel a zarándokturizmus igényeinek. Ebéd után került sor az apátsági sétára (nem tárlatvezetés volt, hanem az új dolgok bemutatása :interaktív diákvezetés, templom átépítés, audio-guide) Majd következett a Gyógynövénykert-levendula lepárló-biomassza fűtőmű bemutatása és végül apátsági pincészet bemutatásával zárult a program.

A fejlesztések lenyűgözőek voltak és kiderült, hogy tervezett, célszerű fejlesztés a titok, azaz nem az aktuális kormányzat által generált aktuális pályázatok irányították a fejlődést, hanem csak és kizárólag arra pályáztak, amit a koncepcióban lefektettek.

A beszámolót írta Taschner Tamás

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás