2021. december 6. hétfõ, Miklós napja van
Időnként napos , Időnként napos

Beszámoló a megyei önkormányzatnak

Beszámoló
a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa 2010. évi működéséről
a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat számára

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkársága 2010-ben is a fertődi Esterházy-kastélyban működött.
I.) Tourinform:
Az iroda 2010. június 15-től augusztus 31-ig hosszabbított nyitva tartással, hétfőtől - vasárnap 9-órától 17 óráig várta az érdeklődőket. Személyesen 7854-en, telefonon 65-en, írásban 6-an, összesen 6396-an keresték fel az irodát. Információkat elsősorban a környék fürdőiről, látnivalóiról, nevezetességeiről, programjairól kértek. Sok kérdés érkezett még a Fertő-tóval, Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolatban (megközelíthetőség, belépő árak, víz minőség, szabadidős tevékenységek – hajózás, kenuzás, szörfözés, úszás) is.
A statisztika szerint a május-júniusban főleg iskolai csoportok, júliusban, az iskolai szünet kezdetekor nagyobb számban a családok érkeztek a tájra. Az irodát főként a kastélyba érkezők látogatják, akik nemzetiségüket, korukat, nemüket tekintve változatosak. Érzékelhető volt továbbá, hogy hétfőnként a látogató szám kiemelkedően magas volt, a hét többi napjához viszonyítva, ennek fő oka, hogy a kastély zárva volt, így irodánkban érdeklődtek további lehetőségekről, a kiemelkedően magas látogatószámról a kastély munkatársait is tájékoztattuk.

A Magyar Turizmus Zrt., 2010-ben sem járult hozzá az iroda működéséhez.
Az iroda működését a Magyar Turizmus Zrt. 2010. évben is többször ellenőrizte, mind személyesen mind telefonon.  Az ellenőrzések jogköre a névhasználati szerződés- és kézikönyvben foglaltak betartására tejed ki.
Tavalyi évben is több hallgató keresett fel minket szakdolgozatához szükséges adat-, illetve információgyűjtés céljából. Növekvő számban írják szakdolgozataikat a világörökségről, a nemzeti parkról.

II.) Utazás kiállítás: 2010-ben egyesületünk Hegykővel közösen vett részt a hazai legnagyobb utazási kiállításon. A kiállításon továbbra is legnagyobb sláger a kerékpározás, termálturizmus és nemzeti park kínálata volt.

III.) Tervtanács:
Egyesületünk 2010-ben is vállalta a Tervtanács működéséhez szükséges adminisztratív feladatok ellátását, mely a tervek iktatását, Tervtanácsi ülések szervezését, jegyzőkönyvek vezetését jelentette. 2009. év eleje óta a Társulás főépítésze Körmendy János, akinek főfeladata a Tervtanácsi ülések vezetése, jegyzőkönyvek hitelesítése és igény szerinti egyedi konzultációk megtartása.
A tervtanács célja a világörökség magyar helyszíneinek területére készített építészeti-műszaki tervek jó színvonalának biztosítása, a terület minden apró és nagyobb eleme minőségének illesztésének elősegítése,  a világörökségi helyszín táji és építészeti értékeinek megőrzése, gazdagítása érdekében.
A tervtanács működését nagyban segítette a tavaly megjelent építészeti segédkönyv, de mégis továbbra is nagy konfliktusokat kell a tanácsnak vállalnia a megrendelőkkel és építészekkel szemben, hogy a táj vizuális integritása megmaradhasson.
IV.) Pályázatok:

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa 2010-ben a következő pályázatokat bonyolította:
1.    LEADER pályázat
A pályázaton rendezvénysátor beszerzésére pályázott az egyesület, melyet üzemeltetésre egy pályázati úton kiválasztott helyi vállalkozónak átadtunk. A cél, hogy a 10 településnek ne kelljen több millió Ft-ot évente sátorbérletre költenie, ugyanakkor az üzemeltetés felelősségét pedig a szakmai vállalkozónak átadtuk.
2.    ZARÁNDOKUTAK KÖZÉP-EURÓPAI HÁLÓZATÁNAK KIÉPÍTÉSE AZ OSZTRÁK–MAGYAR HATÁRTÉRSÉGBEN – AT-HU L00081
Kelet-Ausztriában az elmúlt években több táblákkal is jelzett, hagyományos zarándokútvonal jött létre, amelyek pályázati támogatások keretében valósultak meg. Ilyenek például a Bécset Máriacellel összekötő Via Sacra, vagy a szlovén – stájer – karintiai határtérséget átszelő Hemma út, illetve a burgenlandi „Zarándokok és búcsújárók nyomában” elnevezésű zarándokút. A Via Sacra zarándokút szervezői 2007-ben keresték meg a magyar partnereket, hogy közösen tegyenek lépéseket az osztrák–magyar határtérségben évszázadokon át használt hagyományos zarándokutak újraélesztésére.
Az első találkozóra 2007-ben Sopronban került sor, ahol a Nyugat- Dunántúli Régió búcsújáró helyeinek képviselői és turisztikai szakemberei találkoztak az alsóausztriai, stájer és burgenlandi kollégákkal. Itt egyértelművé vált a résztvevők együttműködési szándéka egy osztrák–magyar határon átnyúló, a határtérség egészét átfogó zarándokterv előkészítésére vonatkozóan. A térségi érintetteken kívül csatlakozott a munkához a Mária Út Egyesület, akik a Csíksomlyótól Máriacellig tartó zarándokút kiépítését kívánják hoszszú távon megvalósítani, s ebben a folyamatban fontos szerepet játszana az ausztriai és nyugat-dunántúli szakasz megvalósítása.
A magyar oldalon két részre bontható a tervezett útvonal:
• Vas megyében a Mária út főútvonalával megegyezően az országhatártól Kőszeg–Sárvár–Celldömölk, valamint a Mária út leágazásaként a Celldömölk– Vasvár–Körmend szakasz kerülne kijelölésre. Innen pedig a Szent Márton (Via Sancti Martini) út már meglévő szakaszai jelentenék a visszakötést Szombathelyen keresztül Kőszegre. Ez megközelítően 200 km hosszú útszakaszt jelent.
• a Sopron-Fertőd kistérségben a zarándokútvonalakat és búcsújáró helyeket tekintve az útvonal a következő településeket érintené: Sopron (Soproni-hg.)–Harka-Kópháza– Nagycenk–(Fertőboz)–Hidegség– Fertőhomok–Hegykő–Fertőszéplak– Fertőd–Sarród–Fertőújlak. Ez az útvonal a határt átlépve a Rozália- kápolnánál csatlakozna a burgenlandi Máriacell úthoz, észak-keleten pedig a Fertőzugon áthaladva Boldogasszonynál a Neusiedler See/Fertő zarándokúthoz. Ez a szakasz megközelítőleg 40 km hosszú.
A tervek szerint 2012-re valósulnak meg az elképzelések. Reméljük, hogy a kezdeményezés hatására a zarándoklat és a búcsújárás reneszánszát fogja élni a Győri Egyházmegyében.
Fertő-táj költségvetése    80.040,00 €
Magyar partnerek költségvetése    427.884,00 €
Projekt költségvetése    795.681,60 €

3.    Megyei Önkormányzat pályázata
Egyesületünk a megyei Önkormányzatnál 120. 000 Ft támogatást nyert világörökségi turisztikai térkép készítésére, mely elkészült és a szezonban a turisták rendelkezésére bocsátottuk.
4. Legszebb ház a Fertő parton
 Második alkalommal hirdette meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület, a Fertő-táj Településeinek Tervtanácsi Társulása és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület a Legszebb ház a Fertő-tájon pályázatot. A beérkezett pályázatok közül a zsűri négy épületnek ítélte oda a díjat, egy új építésű és három felújított épületnek. A pályázat célja az volt, hogy azok az építtetők, tulajdonosok, akik a világörökség hagyományainak szellemében tevékenykedtek erkölcsi elismerést kapjanak, továbbá, hogy legyen jó példa azok előtt, akik építkezni szeretnének.  A világörökség értékét a tájjal harmóniában lévő emberi szellem adja, mely teremtett szőlőskerteket, főúri kastélyokat, paraszti portákat, polgárosodott városokat, borospincéket, templomokat, mely megteremtette az ezer arcú és mégis egységes tájat.
 
A Fertő-part legszebb új háza: dr. Jakab Zsolt – Hegykő
A Fertő-part legszebb felújított házai:
 - Horváth Mihály – Fertőszéplak
 - Németh Mihály – Hegykő
 - Fertőrákosi plébánia

Oklevelet kaptak továbbá:
 - Varga Zoltán – Fertőszéplak
 - Horváth Zsolt – Sarród
 - Szászik Erzsébet – Fertőhomok

V. Világörökségi Alap
A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa egyik fontos feladata a hagyomány őrzés, a világörökségi tudat elmélyítése és a világörökség népszerűsítése. Ennek érdekében 2009-ben elkészült a világörökségi molinó, melyet a települések a saját rendezvényeiken tehetnek ki. A világörökségi rendezvények színvonalának emeléséért az egyesület létrehozta a Világörökség alapot, melyre folyamatosan pályázhatnak a világörökségi települések.
VI.) Világörökség Nap :
Az Egyesület legjelentősebb rendezvénye 2010-ben is a Világörökség Nap volt. 2010-ben Széchenyi István halálának 150 éves évfordulójának jegyében 2010. május 15-én tartottuk meg a rendezvényt. Célunk a világörökség tudat népszerűsítése, hagyományőrzés. Elsősorban a diákokat, családokat vártuk, de programjaink az idősebb korosztály számára is érdekesek voltak.  A rendezvényen több helyi általános iskola –a hegykői, a fertőszéplaki és a fertődi-  is szervezetten részt vett
Az egész napos program keretében 11 településen 24 helyszín várta az érdeklődőket. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes látogatható volt a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum és Mauzóleum, a Vasúti Lámpamúzeum, a fertőszéplaki, a fertőhomoki és a sarródi Tájházak.  Tavalyi évben első alkalommal csatlakozott Hidegségen a Toronhegyi alkotóház és. Újdonság volt idén Fertőbozon a Széchenyi Vinotéka pincelátogatása, Fertődön a Helytörténeti múzeum díjmentes megtekintése, ahol helyi finomságokkal is készültek a Világörökség Napra. A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai madármegfigyelő túrával, és szakvezetéssel a fertőrákosi Kőfejtőben fogadták az érdeklődőket. A Széplak lovas udvar díjugrató edzés bemutatóval, lovaglási lehetőséggel, a Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület ifjú tagjai a Mindenszentek templomnál idegenvezetéssel és ACTIVITY-vel várták a látogatókat.  Hegykőn csónakázásra, íjászatra, gólyalábon való járkálásra, Nagycenken ingyenes kisvasutazásra, sétakocsikázásra is lehetőség nyílt.
A Világörökségi nap alkalmából a Fertő-táj Vendéglátói idén is 30%-os kedvezményt nyújtottak ételkínálatukból az aktív résztvevőknek. A napot Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke nyitotta meg Balfon a József Attila Művelődési Központban. A Világörökség Napon a rossz idő ellenére is, több százan vettek részt.
A záró rendezvényre a nagycenki sportpályán felállított sátorban került sor, ahol a gulyás és virsli elfogyasztása után, megtörtént a tombolasorsolás, melyen a 3 pecséttel rendelkezők vehettek részt. A napot a VUJICSICS együttes koncertje zárta.A Világörökség Napnak elsősorban marketing értéke van. Azáltal, hogy a Fertő-táj e rendezvény kapcsán a köztudatban forog, nemcsak a programokra érkezők számára jelent turisztikai desztinációt, hanem nagyon sokan azok közül, akik nem fognak a mostani programokra eljönni, elgondolkodnak azon, hogy későbbiekben tesznek látogatást nálunk. Ez pedig a Fertő-táji települések számára is fontos, hiszen ez a későbbiekben forintosítható.

VII.) Világörökségek szövetsége
A világörökségi helyszínek 2010. június 10-i találkozóján döntés született arról, hogy szükség van a védett helyszínek egységes fellépésére. Ennek érdekében világörökségi szövetség létrehozását javasolták a jelenlévők. Egyesületünk a 2009.07.17-i közgyűlésén  hagyta jóvá a szövetséghez való csatlakozást. A szövetség önálló jogi személyiséggel nem rendelkezik.

VIII.) Világörökségi törvény
2009. évben több alkalommal is találkoztak a világörökségi helyszínek képviselői, hogy a készülőben lévő világörökségi törvényt véleményezzék.  A törvényt az egyes helyszínek külön-külön is megtárgyalták. A kormányváltás után, az új kulturális kormányzat a munkát meggyorsította és 2010. őszén megkezdődtek a z érdemi szakmai egyeztetések a törvényről, melyet a magyar parlament végül 2011. tavaszán elfogadott.
Fertőd, 2011. augusztus 29.
Ivanics Ferenc
elnök

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás