2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Betlehemek a Fertő-tájon

A Fertő-táj Világörökség Egyesület Betlehem készítő pályázatot hírdetett a kultúrtájon működő közösségeknek, intézményeknek. A felhívásra 5 településről érkezett jelentkezés, így a zsűri és az érdeklődők 5 helyen tekinthetik meg a karácsonyi ünnepkörre készült alkotásokat.

A betlehemi jászol a karácsony legöregebb jelképe, amelyben Krisztus születésének történetét már nagyon korán megjelenítették a misztériumnak nevezett templomi színjátékok keretében, a szálláskereséstől kezdve a pásztorok és a napkeleti bölcsek jelenetéig.

Assisi Szent Ferenc volt az első, aki a betlehemi jelenetet "kihozta" a templomból. 1223 karácsonyán egy erdőben, egy valóságos barlangban jászlat állított maga mellé, s így tartotta a karácsonyi istentiszteletet.

Ezután csakhamar elterjedt a "Betlehem" felállításának szokása, a szent esemény szobrokkal való megelevenítése. A Betlehemek készítése templomokban és családi otthonokban egyaránt elterjedt, először Itáliában, majd Németországban. Az első Betlehemeket még Assisi idejében hozták be Magyarországra tanítványai. (forrás www.harmonet.hu)

Hol láthatók Betlehemek 2010-ben a Fertő-tájon?

 

Fertőrákoson a püspöki kastély előtt – alkotó Fertőrákosi Vendégváró Egyesület

Hidegség polgármesteri hivatal előtt – alkotó Grubits János és a horvát kisebbségi önkormányzat

Hegykőn Völgyi János házánál Kossuth Lajos u. 7. – alkotó Völgyi János és családja

Balfon a József Attila kultúrház előtt – alkotó a Balfi Kulturális Egyesület, a Pro Kultúra és a Balf Alapítvány támogatásával készítette Bokán Csilla, Szepes Péter festőművészek, a kivitelezésben, összeállításban Huszár Ádám segített.

Sarródon a templomnál – alkotó Sarród Község

Fertőszéplakon a templomnál – alkotók Fertőszéplak Község - a falu lakói közösen

 

Az egyesület által felkért zsűri 2010. december 16-án tekintette meg a pályamunkákat. Valamennyi alkotásra jellemző a természetesség, a hagyományos alapanyagok használata, a tárgyak kidolgozottsága és a téma részletezettsége.  A betlehemi jászolban feltűntek a Fertő-táj paraszti élet hagyományos kellékei, a tájra jellemző nád, sás, bodza. A pályamunkák közül kiemelkedett mesteri kidolgozottságával, összefogottságával, egységes megjelenítésével a sarródi betlehemi jászol.  Ezúton köszönjük meg az alkotóknak, hogy 2010-ben ilyen csodálatos alkotásokkal örvendeztették meg a világörökség látogatóit, lakosságát.

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás