2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Törvény a világörökségekről

A Magyar Világörökségek Szövetségének kezdeményezésére ismét tárgyalások kezdődtek az illetékes állami, szakmai szervezetekkel a világörökségi törvényről. A törvény célja, hogy világos szervezeti és finanszírozási kereteket teremtsen a világörökségi helyszínek méltó működéséhez, a menedzsment szervezetek kiszámítható, hosszútávú működéséhez.

A Kötv. hatályos deklaratív rendelkezései nem bizonyulnak elégségesnek a világörökségi helyszínek kezelésére, védelmére, továbbá fenntartható fejlesztésére vonatkozó megfelelő szabályozás eléréséhez, emiatt számos probléma merült fel a helyszínek megfelelő védelmével kapcsolatban.

Kötelező erejű világörökségi szempontú kezelési terv hiányában nincs garancia a világörökségi érdekeket hatékonyan képviselő településrendezési eszközök megalkotására, illetve nem biztosított, hogy mind az önkormányzatok, mind a potenciális fejlesztők-beruházók előtt ismertté és egyértelművé váljanak az adott helyszínnel kapcsolatos lehetőségek és korlátok. A világörökségi helyszínek kiemelkedő egyetemes értékei megőrzésének fejlesztésekkel való összehangolása sokszor jelentős probléma forrása (Tokaj történelmi borvidék, Budapest Duna-parti látképe, Budai Várnegyed, Andrássy út és történelmi környezete, Fertő/Neusiedlersee). Az önkéntesen létrejött kezelő szervek – többek között szervezeti és anyagi függetlenségük hiányában – nem képesek teljes mértékben és eredményesen ellátni a helyszínek fenntartását és kezelését. A világörökségi helyszínek kezeléséből és védelméből eredő feladatok ellátása megfelelő anyagi forrás biztosítása nélkül nem lehetséges

Reménykedünk benne, hogy a kormány 2011-ben elfogadja a törvényt és ezzel a mi működésünk feltételei is jelentősen javulnak.

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás