2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Beszámoló a megyénél

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület minden évben beszámol korábbi tevékenységéről az egyik alapító tagnak, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának. Idén 2010. szeptember 10-én kerül sor a beszámolóra, ahol Ivanics Ferenc elnök ismerteti a 2009-es év eredményeit.

Beszámoló 2009.
A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkársága 2009-ben is a fertődi Esterházy-kastélyban működött. Az Egyesület vezetőségében személyi változás történt  2009. június 3-a óta Havas Andrást, Abdai Géza Sopron város alpolgármestere váltotta az alelnöki tisztségben. Az egyesület költség takarékossági szempontból könyvelőt váltott, az új könyvelő Némethné Darázs Lívia.

I.) Tourinform:
Az iroda 2009. június 1-jétől augusztus 31-ig hosszabbított nyitva tartással, hétfőtől - vasárnap 9-órától 17 óráig várta az érdeklődőket. Személyesen 6351-en, telefonon 39-en, írásban 6-an, összesen 6396-an keresték fel az irodát. Információkat elsősorban a környék fürdőiről, látnivalóiról, nevezetességeiről, programjairól kértek. Sok kérdés érkezett még a Fertő-tóval, Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolatban (megközelíthetőség, belépő árak, víz minőség, szabadidős tevékenységek – hajózás, kenuzás, szörfözés, úszás) is.
A statisztika szerint a május-júniusban főleg iskolai csoportok, júliusban, az iskolai szünet kezdetekor nagyobb számban a családok érkeztek a tájra. Az irodát főként a kastélyba érkezők látogatják, akik nemzetiségüket, korukat, nemüket tekintve változatosak. Érzékelhető volt továbbá, hogy hétfőnként a látogató szám kiemelkedően magas volt, a hét többi napjához viszonyítva, ennek fő oka, hogy a kastély zárva volt, így irodánkban érdeklődtek további lehetőségekről, a kiemelkedően magas látogatószámról a kastély munkatársait is tájékoztattuk. Információnk szerint 2010-ben a kastély a főszezon ideje alatt hétfőn is nyitva tart.
A Magyar Turizmus Zrt., 2009-ben nem járult hozzá az iroda működéséhez.
Az iroda működését a Magyar Turizmus Zrt. 2009.évben is többször ellenőrizte, mind személyesen mind telefonon.  Az ellenőrzések jogköre a névhasználati szerződés- és kézikönyvben foglaltak betartására tejed ki.
Az Egyesület által működtetet Tourinform Fertő-táj 2009-ben is  maximális pontszámot ért el a telefonos és a személyes ellenőrzések során.
Tavalyi évben is több hallgató keresett fel minket szakdolgozatához szükséges adat-, illetve információgyűjtés céljából. Növekvő számban írják szakdolgozataikat a világörökségről, a nemzeti parkról. Érdekesség, hogy 2009-ben kaptunk megkeresést osztrák diákoktól is, akik dolgozatukban a magyar oldalt is bemutatják.

II.) Utazás kiállítás: 2009-ben egyesületünk a soproni Lippai Szakközép iskolával közösen vett részt a február végi  négy napos kiállításon. A rendezvényen Nagy László nagycenki faszobrász alkotásai mellett, a sarródiak segítségével a gyékényszövés is bemutatásra került.III.) Tervtanács:
Egyesületünk 2009-ben is vállalta a Tervtanács működéséhez szükséges adminisztratív feladatok ellátását, mely a tervek iktatását, Tervtanácsi ülések szervezését, jegyzőkönyvek vezetését jelentette. A Tervtanács Tagjainak tisztelet díját az Építésügy pályázaton elnyert támogatásból, a főépítész díját, 414.000Ft-ot az Egyesület finanszírozta.
2009. év eleje óta a Társulás főépítésze Körmendy János, akinek főfeladata a Tervtanácsi ülések vezetése, jegyzőkönyvek hitelesítése és igény szerinti egyedi konzultációk megtartása.
A tervtanács célja a világörökség magyar helyszíneinek területére készített építészeti-műszaki tervek jó színvonalának biztosítása, a terület minden apró és nagyobb eleme minőségének illesztésének elősegítése,  a világörökségi helyszín táji és építészeti értékeinek megőrzése, gazdagítása érdekében.
A Tervtanács, melyhez 2009-ben 63 db terv érkezett be, 12 alkalommal ülésezett.
IV.) Pályázatok:

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa 2009-ben a következő pályázatokat nyújtotta be:
1.    2009-ben a ROP pályázatot a Scardobona Kft. Szakembereinek segítségével aktualizáltuk és ismét benyújtottuk. A pályázat címe: A Fertő-táj Ékkövei, az igényelt támogatás összege:138 830 517Ft. A pályázat elkészítéséért az egyesület 625 000 Ft-ot fizetett ki.
2.    A Nemzeti Civil Alap program keretében az iroda működésére 615 750 Ft támogatást kapott, melyet bérköltségekre, adminisztratív költségekre fordított az Egyesület.
3.    ÉDEN pályázat kíváló európai desztináció
Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai cím elnyerésére pályázott, az önkormányzatok, a nemzeti park és a Civilek a világörökségért egyesület összefogásával. A pályázaton sajnos nem lettünk elsők, de így is sok figyelmet kapott a Fertő-táj. A részvételről oklevélben emlékeztek meg a pályázat kiírói.
4.    Leader pályázat
A pályázaton rendezvénysátor beszerzésére pályázott az egyesület, melynek gondnokságát Sarród vállalta fel.  A sátort a világörökségi települések használnák rendezvényeikre. A pályázat eredménye  még nem ismert.
5.    Építésügy 2009. pályázatra ismételten két pályázatot nyújtottunk be, az egyiket Fertőd Város gesztorságával a Tervtanács működésére, melyen 1.895.000 Ft-támogatásban részesülünk. A másik pályázaton 3.000.000 Ft-ot kértünk az Építésügyi segédkönyv további munkáihoz.
Az elkészült tervek alapján 10 kötet jelenne meg a következő témákkal:
1)    Építészeti minőség a Fertő-tájon – lakóépületek,
2)    Települések a Fertő-tájon       
3)    Fertő menti lakóházak
4)    Tájalkotó műemlékek a Fertő-tájon, 
5)    Építő tudás és szerkezetek a Fertő-tájon,
6)    Vallási és egyéb középületek a Fertő-tájon,
7)    Kereskedelmi és szállásépületek a Fertő-tájon,
8)    A Fertő-táj faluképei
9)    Fertő menti lakóházak – 20-21. század
10)    Fertő-táj  -  ipari és mezőgazdasági építészet

Az előkészületi munkát a Minisztérium is jóváhagyta, a pályázaton erre a célra 2009-ben 2 Millió Forintot, 2010-ben 3 Millió forintot kap az egyesület a minisztériumtól. A tervek szerint 2010-ben készülne el az első két kötet, az utolsó kötetek 2014-ben. Az eddig elkészült anyagot CD-n minden település megkapta. 

6.    Megyei Önkormányzat pályázata
Egyesületünk a megyei Önkormányzatnál 100. 000 Ft támogatást nyert a világörökségi molinó elkészítéséhez. 10 db 200x80 cm-es molinó és 1db  400x130cm-es méretben készült el, összesen 277.800 Ft értékben. A települések rendszeres használják a molinót saját rendezvényeiken.

7.  Legszebb ház a Fertő parton
A pályázat két évente kerül kiírásra, legközelebb 2010 szeptemberében.
V. Világörökségi Alap
A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa egyik fontos feladata a hagyomány őrzés, a világörökségi tudat elmélyítése és a világörökség népszerűsítése. Ennek érdekében 2009-ben elkészült a világörökségi molinó, melyet a települések a saját rendezvényeiken tehetnek ki. A világörökségi rendezvények színvonalának emeléséért az egyesület létrehozta a Világörökség alapot, melyre folyamatosan pályázhatnak a világörökségi települések.
2009-ben megújult az egyesület honlapja is.
VI.) Világörökség Nap :
Az Egyesület legjelentősebb rendezvénye 2009-ban is a Világörökség Nap volt, mely 2008. május 16-án került megrendezésre. Célja, a világörökségi tudat mélyítése, a világörökségi gondolat tudatosítása, a Fertő-táj Világörökség értékeire való figyelem felhívása.
A látogatóknak alkalmuk nyílt 10 település 20 helyszínén olyan „ínyencségeknek” nevezhető programokon részt venni, élményeket gyűjteni, melyek így együtt más alkalmakkor nehezebben szerezhetők meg.
A rendezvényen évről évre egyre növekvő számban vesznek részt. A 2009-es világörökségi napon a rendezvényt a pénzügyminisztérium természetjáró osztálya is megtisztelte. A program kapcsán a térségi turisztikai együttműködés tovább erősödött az érdekeltek között.
A Világörökség Napnak elsősorban marketing értéke van. Azáltal, hogy a Fertő-táj e rendezvény kapcsán a köztudatban forog, nemcsak a programokra érkezők számára jelent turisztikai desztinációt, hanem nagyon sokan azok közül, akik nem fognak a mostani programokra eljönni, elgondolkodnak azon, hogy későbbiekben tesznek látogatást nálunk. Ez pedig a Fertő-táji települések számára is fontos, hiszen ez a későbbiekben forintosítható.
2009-ben 14 db vendéglátóhely csatlakozott a rendezvényhez, akik ezen a napon 30% -os kedvezménnyel várták a résztvevőket.

VII.) Világörökségek szövetsége
A világörökségi helyszínek 2010. június 10-i találkozóján döntés született arról, hogy szükség van a védett helyszínek egységes fellépésére. Ennek érdekében világörökségi szövetség létrehozását javasolták a jelenlévők. Egyesületünk a 2009.07.17-i közgyűlésén  hagyta jóvá a szövetséghez való csatlakozást. A szövetség önálló jogi személyiséggel nem rendelkezik.

VIII.) Világörökségi törvény
2009. évben több alkalommal is találkoztak a világörökségi helyszínek képviselői, hogy a készülőben lévő világörökségi törvényt véleményezzék.  A törvényt az egyes helyszínek külön-külön is megtárgyalták. A Fertő-tájon 2009. november 5-én, Fertőhomokon helyi társadalmi vita keretén belül került egyeztetésre. Az összesített véleményt, javaslatot, a törvény előkészítőjének, a Kulturális Örökségvédelmi és Koordinációs Főosztály részére továbbítottuk.


Fertőd, 2010. augusztus 26.


Ivanics Ferenc
elnök

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás