2021. szeptember 20. hétfõ, Friderika napja van
Eső 11°, Eső

Legszebb ház 2018.

Balf (Sopron) Alsódombsor hrsz. 10486/46 Családi ház Építtető: Ambrus Csaba és Ambrus Csabáné

Tervező: Hadas László építészmérnök

A ház arányai jól harmonizálnak a táj léptékével, az egyedi helyzetű és lehatárolású telket a megbontott épülettömeg segítségével mind alaprajzi, mind látvány szempontjából ügyesen tudja kihasználni, és ezáltal minden nézetéből jó hatást nyújt.

Az elkészült épület előnye, hogy még a tájidegen könnyűszerkezet használata sem igazán bántó, ahol kell, ott jól „titkolja”, ahol indokolt, ott szépen szerkesztve mutatja meg a kompozíció részeként a favázat. Az épületnek hibájaként említhető az antracit színű fedés idegensége és a melléképület főépülethez nem méltó megjelenése. A bizottság e kifogásolt elemek ellenére érdemei és építészeti minősége miatt javasolja a Legszebb ház a Fertő-tájon kitüntetésre.

 

 

Nagycenk, Ilona u. 4, Családi ház Építtető: Locsmándi Sebestyén és Schárfi Orsolya

Tervező: Várhelyi Gergely építész

A pályázó épület – kissé kiválva belőle – nagyon jól mutatja a környező Széchenyi Village már többször joggal bírált, építészetileg sokesetben gyökértelen épületei közt, a Fertő környék tulajdonképpen tényleges építészeti jellegét. Az épület jól egyesíti a hagyományos és a mai kor építészeti kifejező eszközeit, bíztató példája a kortársi építészeti megközelítésnek. Az oldalkereti, bejárati „tornácos” oldalon kiemelésre alkalmazott hornyolt acéllemez szemmel láthatóan nincs otthon falburkolatképpen a házon, de a tervező jelzési-formálási gesztusa mai és értékelendő.

A NY-i oldalfal csekély visszahúzása nem bír különösebben értékes funkcionális rendeltetéssel, de a tömegképzés helyre állítja az „igazságát".

 A bizottság javasolja a legszebb ház a Fertő vidéken kitüntetésre.