2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Értékőr tábor

Ifjúsági értékőr tábor

Időpont: 2018. július 16-20.

Helyszín: Sarród-Fertőújlak Petőfi u. 8. Fertő-Hanság Nemzeti Park

 

Kedves Fiatalok!

Azokat az ifjú értékőröket várjuk a nemzeti parkban megvalósuló táborba, akik köznevelésben már nem vesznek részt és elmúltak 18 évesek.  Számukra az értékőrzéssel, értékfeltárással  kapcsolatos ismereteket adjuk át, részben kompetenciafejlesztési foglalkozásokon vehetnek részt. A tábor során a résztvevők megismerkednek az értéktárak rendszerével, működésével és képessé válnak településük helyi értéktárának kialakítására, őrzésére, áthagyományozására.

A táborban a részvétel díjmentes. Az Ifjúsági értékőr tábor a Művelődési Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16.2017.00150 számú projekt keretében valósul meg.

A tábor szervezője: NMI Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája.

Bővebb információ és jelentkezés: Szűcs Péter szucs.peter@nminkft.hu; 20/322-9207 elérhetőségeken.

A tábor programja:

2018. 07. 16. hétfő

Megérkezés a táborhelyre, szállás elfoglalása. 9.30 óra.

Ebéd

Bevezető előadás az örökségvédelem és örökség – értékleltár témakörben. Megismeréstől a kész értékleltárig címmel, technikák, lehetőségek, jó példák ismertetése. A cél a hét végére Fertőújlak település értékleltárának közös elkészítése. Az értékleltár elkészítéséhez szükséges kompetenciák megszerzése. Terepmunka megkezdése.

Vacsora

Fakultatív program: éjjel a madarakkal… (az éjszaka hangjai)

2018. 07. 17. kedd

Reggeli

A hétfőn megkezdett értékőr foglalkozások folytatása a terepen. (téma: helyi hagyományok, a summás élet, tájhasználat, nádgazdálkodás, pásztorélet… természet+épített örökség összhangja, felkutatása képalkotó eszközökkel történő megörökítése, interjúk készítése (video, fotó). Közösségi értékfeltárás módszerének gyakorlása.

Ebéd

Kerékpártúra, látogatás László-majorba (nemzeti park bemutató majorságába), a délelőtt „felgyűjtött” értékek kapcsolása, kiegészítése a múzeumban kiállításra került tárgyi anyaggal. Természeti értékek megismerése, távcsöves madármegfigyelés…

A két nap összefoglalása, eredmények összesítése, értékelése, a Pannon Ifjúsági Értékőr hálózat tevékenységének megismerése.

Vacsora

Summás élet… táncház, summásdalok tanulása, + téma a kenyér (tábortűz, közös lepénysütés).

2018. 07. 18. szerda

Reggeli

Fertő-táj vizes élővilágának a megismerése, kenutúra a Fertő tavon. Kiemelt téma: halászat a Fertő tavon.

Hideg ebéd

A fertőhomoki Tájház meglátogatása, részvétel a kézműves programokon, a halászati témakörhöz kapcsolódva.

Vacsora

NANA VORTEX együttes (magyar népzenére épülő kortárs világzene) előadásának a megtekintése a hegykői Tízforrás Fesztiválon.

2018. 07. 19. csütörtök

Reggeli

Látogatás Nagycenkre. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, ismerkedés a czenki értéktárral, jó példa bemutatása. Fertőboz Glóriette kilátó megtekintése, beszélgetés a Fertő kultúrtáj most fellelhető értékeiről, a még fel nem tártak megismerésének, „felgyűjtésének” lehetőségéről, megőrzés problémáiról.

Hideg ebéd

Traktor buli. A soproni történelmi borvidék, hagyományos gazdálkodásnak megismerése, traktoros kiránduláson. Pincelátogatás.

Vacsora

„Kerekasztal beszélgetés” tűz mellett.

 

 

 

2018. 07.20.

Reggeli

Tábormunka lezárása, a megkezdett értéktár feldolgozásának befejezése. Az otthoni értékek gyűjtésének, feltáró munka lehetőségeinek megbeszélése.

Ebéd

Hazautazás.

 

 

 

 

 

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás