2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

A Fertő-táj ékkövei

A „Fertő-táj ékövei” projekt bemutatása

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa által vezetett konzorcium 2017 májusában nyújtott be támogatási igényt a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 Világörökségi helyszínek fejlesztése pályázati felhívására „Fertő-táj ékkövei” címmel. A pályázat célja, hogy a Fertő-táj kulturális örökséghelyszín egyedi vonzerejét kihasználva, turisztikai funkcióval való bővítés és fenntartható hasznosítás révén önálló attrakcióvá váljon, ezáltal a térségben található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, védelme és bemutatása. A projekt 406 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A fejlesztés indokoltsága, a projekt célja
A Fertő-tájon számos olyan turisztikai vonzerővel bíró terület található, melyek idegenforgalmi potenciálja eddig nem, vagy a lehetőségekhez képest csak kevéssé került kihasználásra. A fejlesztés az alábbi problémákra reagál:
•    Világörökségi terület alacsony ismertsége;
•    A települések turisztikai attrakcióinak hasznosítása elmarad a kívánatostól;
•    Kevés turista - területben rejlő lehetőségekhez képest;
•    Kiegyenlítetlen turisztikai kínálat a térségben, ebből adódóan a bevételek egyenlőtlen eloszlása;
•    Fertő-táj, mint turisztikai termék kiépítettségének hiánya.

A projekt célja, hogy ezeket az ékköveket bekapcsolja a térség idegenforgalmi keringésébe, láncolatába:
1.    Egyrészt felhívja a figyelmet a világörökségi helyszín kistelepüléseinek egyetemes értékeire, a jelenleginél magasabb színvonalú interpretációs eszközökkel megismertesse azokat a turistákkal (magasabb színvonalú vonzerőt eredményezve); 

2.    Másrészt a térségi kastély-fejlesztések mellé „felemelje” a kistelepülések attrakcióit. 


Mivel a világörökségi cím nem csak a magyar, hanem az osztrák oldalra is vonatkozik, így a tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Fertő tó körüli kínálat mennyiségi és minőségi emelkedéséhez, illetve az érintett osztrák településekkel való együttműködés erősítéséhez.

További információ itt: http://fertotaj.hu/document/2gfjez80.pdf

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás