2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Enyhe eső és havazás , Enyhe eső és havazás

Szakmai konferencia a Fertő-táj Világörökségi Tervtanács épített örökség megőrzésével kapcsolatos szerepéről

2015. november 10-én, 1800 órai kezdettel a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának soproni irodájában rendezte meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület szakmai rendezvényét, melynek célja a Fertő-táj építészeti hagyományainak és a Világörökségi Tervtanács tapasztalatainak bemutatása mellett a jövőre vonatkozó térségi tervtanács ismertetése volt.

A mintegy harminc fős, zömmel építészekből álló közönséget az este levezénylését is magára vállaló Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, a Világörökség Egyesület elnöke köszöntötte. Bevezető előadásában bemutatta a világörökségi területen meglevő szellemi és materiális örökséget.

Körmendy János, nyugalmazott megyei főépítész, a Fertő-táj Világörökségi Tervtanács vezetője a tervtanács működésének tapasztalatairól számolt be.

Vég Csaba állami főépítész a világörökségi területet érintő tervtanácsi rendszerek jogszabályi hátterét és az aktuális tervtanács működését mutatta be. Figyelemre méltó megállapítása szerint a területi építészeti-műszaki tervtanács által tárgyalt ügyek mintegy háromnegyede a Fertő-táj világörökségi területet érinti.

Veöreös András műemlék-felügyelő a hagyományos kisalföldi, illetve Fertő-vidéki épített örökség jellegzetességeiből kiindulva elemezte a terület arculatát meghatározó épületek építészeti kialakítását, és felhívta a figyelmet a tervezés-engedélyezés-építés folyamatában részt vevő szereplők épített környezet megóvása iránti felelősségére.

Józsa Tamás, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola igazgatója a középiskolás diákok Fertő-vidéki helyszíni falufelmérési tapasztalatait mutatta be. Kiemelte, hogy az értékek felismerésének és az örökség megőrzésének fontosságára már iskolás korban fel kell hívni a diákok figyelmét. Ennek egy rendkívül hatékony módszere a helyszíni épületfelmérés.

 

A beszélgetés során felvetődött a világörökségi területen a magyar és az osztrák oldal közötti építkezések szabályozása közötti különbség. A szakemberek egyet értettek abban, hogy a hazai gyakorlat (tervtanács, illetve az örökségvédelmi hivatal szakhatósági közreműködése) láthatóan eredményesebben szolgálja a világörökséggé nyilvánítás fontos szempontjaként is hangsúlyozott hagyományos településképek megőrzését, mint az ausztriai, mindenféle szakmai kontrollt mellőző építéshatósági rendszer.

A konferencia szakmai közönsége egyhangúlag megfogalmazta, hogy kívánatos lenne a világörökségi ügyeket tárgyaló tervtanács visszahelyezése Fertődre. Ezt az ide tartozó ügyek nagy száma, illetve a tervtanácsra meghívott helyi építtetők, települési polgármesterek, építéshatósági ügyintézők jelenléte is indokolja.


 

Összeállította: Veöreös András

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás