2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Beszámoló Simányi Frigyes könyvbemutatóról

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület könyvbemutatót szervezett Fertőhomokon a tájházban. Vendégünk volt Simányi Frigyes okleveles építész, aki előadást tartott a tavalyi évben megjelenő Kisalföld című könyvéről.

A hallgatóság között építészek, építészmérnökök, önkéntesek és a környék lakói hallgatták végig Simányi úr részletes, átfogó és nem utolsó sorban érdekes kutatásait a tájházakról, népi épületekről és az emlékházakról.

Többek között szó volt kerámia és bútorfestésről, táncról, népzenéről, népviseletről, népi imádságokról, fafaragásról és nem utolsó sorban a Fertő partra jellemző utcaképekről is. Ezeken keresztül ismerhető meg a magyar népművészet. Erről a kulturális gazdagságról adott számot a több mint száz képből álló fényképsorozat levetítése is az előadás közben. Láthattunk régi utca képet Agyagosszergényről, Fertőszentmiklósról, Fertődről, Fertőszéplakról és Hidegségről. Ezen képeket meglátván sokak felismerték a régi házakat, tudták és ismerték régi lakóikat, hogy helyileg merre helyezkedett el.

Ezúton is köszönet Simányi Frigyesnek az emlékekben gazdag, emlékezetes estéért és Szilágyi Lajosnak a terem és a szükséges feltételek megteremtéséért.

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás