2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Legszebb házak a Fertő-tájon című pályázat

Pályázati felhívás

 

Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
és a 

  Civilek a Fertő-tájért Egyesület pályázatot hirdet

 

Legszebb ház a Fertő-vidéken

 

címmel.

 

(A területhez tartozó települések: Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Hidegség, Nagycenk, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród – Fertőszentmiklós és Fertőendréd)

 

 

A pályázat két kategóriában kerül meghirdetésre:

1. kategória: A legszebb felújított épület a Fertő-vidéken

 

A pályázaton részt vehet bármely meglevő, felújított épület. Az épületet annak tulajdonosa, a felújítás tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező hozzájárulásával – nevezheti.

Az elbírálás szempontjai:

·         A felújítás mennyire tartotta meg az eredeti épület tömegét, utcaképi és telken belüli megjelenését, elhelyezkedését.

·        Milyen mértékben felel meg az épület a lakók mai igényeinek, szolgálja az elvárt életminőségét

·        A felújítás során mennyire sikerült az eredeti épületszerkezeteket (fedélszerkezet, tetőfedés, padlóburkolatok, nyílászárók, festés, stb.) megőrizni.

·        Az újonnan beépített anyagok mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, illetve mit miért változtattak.

·        A felújítás során visszaállításra került-e valamely korábban a hagyományostól eltérő módon átalakított épületrészlet (nyílászáró, tetőfedés, kerítés, tornác, stb).

·        A felújított épület anyaghasználatával, színeivel mennyire illeszkedik a településképbe.

·        Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez.

·        Illeszkedik-e világörökség szellemiségéhez.

 

 

2. kategória: A legszebb új építésű épület a Fertő-vidéken

 

A pályázaton részt vehet bármely újonnan épített (2009. után épült) épület. Az épületet annak tulajdonosa, tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező együttes hozzájárulásával – nevezheti.

 

Az elbírálás szempontjai:

·        Az épület elhelyezkedésével, tájolásával, tömegformájával, rendeltetésével, arányaival, színezésével, építészeti részleteivel mennyire követi a hagyományos, Fertő-vidékre jellemző előképek lényegét, mennyire következik azokból, illetve mennyire követi azt a szabályt, amely szerint az épület adekvát módon meg kell, hogy feleljen az építtető elvárásainak amellett, hogy „büszke alázattal” követi a környezet adottságait.

·        Az épület hogyan illeszkedik a környezetéhez, értve ez alatt a tájat, az utcát, tehát a tágabb és szűkebb kulturális határokat.

·        A felhasznált építőanyagok és szerkezetek (tetőfedés, nyílászárók, burkolatok) mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, tehát milyen mértékben környezettudatos.

·        Az épület mennyire energiatudatos, tehát külső és belső tájolásában, szerkezeteiben, fedett-nyitott tereinek megfogalmazásában mennyire követi a kor és a nemes hagyomány elvárásait.

·        Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez.

·        Az épület mennyire viseli magán a mai építészet jegyeit.

 

Az elbíráláshoz mindkét kategóriában az alábbiakat kell benyújtani

 

·        Tervdokumentáció (amennyiben rendelkezésre áll)

·        Fényképes dokumentáció (az épület utcában, településben való elhelyezkedéséről, minden oldaláról, esetleg a belsőből, és a pályázott növényzet együttlátszásával összesen 10-15 kép nyomtatott vagy digitális formában)

·        Az épület – illetve a felújítás – tulajdonosának neve és címe, valamint a tervező neve

·        Az építés (felújítás) éve

·        Az épület címe, helyrajzi száma

 

 

A pályázat beadásának határideje: 2014. november 15.

 

A pályázatot Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület fertődi irodájába
/H-9431, Fertőd, J. Haydn u. 2./

lehet személyesen, vagy postán elküldve leadni.

 

A bírálat eredményét – ünnepélyes körülmények között – december 10-ig kihirdetik.

 

Kategóriánként az első díjazott az épületre rögzíthető, a világörökség jelképét tartalmazó értékes emléktáblát kap.

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás