2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Gasztronómia és Bornapok Hegykőn

„Hegykő Község Bora 2010.”

Szent Orbán-napi Borválasztás

Orbán vagy Urbán (május 25.) a kevéssé ismert középkori eredetű szőlőhegyi védőszentek közé tartozott, akinek kultusza a 17–19. században virágzott (elsősorban Nyugat-Dunántúlon, a Kis-Kárpátok vidékén, Nógrád megyében, és az Alföldön). A szőlőművelők, a vincellérek, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje volt; - egyben az utolsó fagyos szent. Szent Orbán napja körül az elhűvösödő időjárás az éppen virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni, nem csoda tehát, hogy a szőlő-birtokosok kultikus tisztelettel fordultak hozzá szőlő-hegyük védelméért, a szerencse és a bő termés biztosításáért. Ünnepe egyúttal a nyár kezdetét is szimbolizálja.

Mint ilyenkor az országban több helyen borversenyt tartanak, Szent Orbán-napja alkalmából Hegykőn is megrendezzük (immár hatodszor) a soproni borvidék termelői részére a „Hegykő Község Bora” borválasztást. A kiválasztott fehér (esetleg rozé) és vörös bor aztán egész esztendőben megkóstolhatók a hegykői éttermekben, és megvásárolhatók a település kereskedelmi üzleteiben.

A bírálatra 2010. május 27-én (csütörtökön) 900 órától kerül sor a hegykői Tornácos Étterem és Panzióban. Az eredményt ugyanitt, a bírálat befejezését követően hirdetjük ki.

A borverseny húszpontos bírálati módszerrel történik. A borokat borászati szakemberekből álló bírálóbizottság zsűrizi. Az általuk legjobbnak minősített borok közül a Hegykő Község Önkormányzata-, valamint a helyi éttermek-, szálláshelyek és civil szervezetek képviselőiből álló társadalmi zsűri választja ki Hegykő Község vörös- és fehérborát.

Idén, első alkalommal a szakmai bírálatra nyilvánosan kerül sor: a borválasztást – beillesztve a Hegykői Gasztronómiai és Bornapok programsorozatába – az érdeklődők számára – térítés ellenében - meghirdetjük. A közönség külön teremben, a technika segítségével élő közvetítésben követheti a szakmai bírálatot, nem zavarva így az ítészek munkáját. Az érdeklődők a bírálókkal párhuzamosan, maguk is megkóstolhatják, és bírálati lapon értékelhetik a borokat, hogy aztán megismerjék a szakemberek véleményét is.

Jelentkezni korlátozott számban, a Tornácos Panzió és Étterem recepcióján lehet a 99/540-200-as telefonon. A részvételi díj – amely magában foglalja a szakmai bírálaton történő részvételt (külön teremben), valamennyi benevezett bor kóstolóadagját és a borkorcsolyát – 2 800,- Ft.

A borverseny szakmai lebonyolítását a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft biztosítja.

A szakmai zsűri elnöke: Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szakmai zsűri tagjai: Horváth Ernőné borbíráló, Iváncsics Zoltán borász, Jandl Kálmán borász, Luka Enikő borász, Lukács Szabolcs magyar sommelier bajnok.

 

Borok utcája

2010. június 4. (péntek)

16.00 óra Nyitás

18.30 óra Térzene

Közreműködik: Hegykői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Fúvószenekara

19.30 óra Bordalok

Közreműködik: Hegykői Szent Mihály-templom Kórusa

20.00 óra Mulatós

Közreműködik: Fajkusz Banda

22.00 óra Zárás

2010. június 5. (szombat)

15.00 óra Nyitás

17.00 óra Utcazene

Közreműködik: Intermezzo Latin Club

18.00 óra Utcazene

Közreműködik: Latin Spirit Duo

19.00 óra Mulatós

Közreműködik: Fajkusz Banda

23.00 óra Zárás

2010. június 6. (vasárnap)

15.00 óra Nyitás

16.00 óra Térzene

Közreműködik: Hegykői Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fúvószenekara

17.00 óra Bordalok

Közreműködik: Hegykői Szent Mihály-templom Kórusa

18.00 óra „Hegykő Község Bora 2010.” Oklevelek átadása

18.15 óra Utcazene

Közreműködik: Intermezzo Latin Club

21.00 óra Zárás

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás