2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

A világörökségünk rossz időben is érdekes volt

A világörökségünk rossz időben is érdekes volt

Tíz Fertő-parti településen tizenhat állomáson huszonhatféle programmal várták szombaton mindazokat, akik a világörökségi nap lehetőségeivel élve jobban meg akarták ismerni kincseinket.

KISALFOLD.HU - 2014.05.19. 10:46

A 2001 decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől. Ennek emlékére minden évben megrendezik a világörökségi napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében. Idén az időjárás nem volt épp kegyes a látogatókhoz, de a szemerkélő eső és a szél inkább csak a kerékpárosokat tartotta vissza, a családok így is útra keltek, hogy a Fertő-táj tíz településének valamelyikén – vagy éppen többön is – részt vegyen az programokon. Az idei rendezvény újdonsága volt, hogy a különböző helyszíneken egy-egy hungarikum is bemutatkozott. Fertőbozon világörökségi totó és túra várta a bátrakat, Fertődön a kastély mellett a víztorony volt a fő látványosság, a Gránátosban pedig Pannonhalmával ismerkedhettek az érdeklődők. Fertőhomokon kiállítások és kincskeresés várta az érdeklődőket, no és a matyó kultúra bemutatója. Fertőrákoson a helyi számos érték mellett Aggtelek volt a vendég, Fertőszéplakon pedig hollókői családok mutatkoztak be a tájházban. Hegykőn idén is nagy sikere volt a Füzes-tó partján a népi játékoknak, Hidegségen a XIII. századi körkápolna vonzotta a látogatókat. Nagycenk kincseit is ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők, Sarródon pedig a békéscsabai kolbász volt ezúttal a legnagyobb sztár. Balf is megnyitotta emlékhelyeit, emellett Tokaj vidékét látta vendégül a világörökségi napon. 

Az időjárás sajnos felülírta az eredeti terveket, így a nap zárásaként a kulturális programokat nem a fertőbozi Juliánusz-völgyben épülő új színpadon, hanem a fertőhomoki kultúrházban adták elő. Ivanincs Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa elnöke ugyanakkor elmondta, az egyesület pályázaton nyerte el azt a támogatást amiből megvalósulhat a színpad, ami a Fertő-táj településeinek összefogását szimbolizálja majd. A betonalap már megépült, a teljes felépítmény nyárra 
készül el.

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/a_vilagoroksegunk_rossz_idoben_is_erdekes_volt/2382428/

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás