2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Ismét világörökségnap!

A Fertő-táj Világörökség Napja 2014.

2014. május 17-én a Fertő-táj magyar és osztrák oldalán is számtalan program várja az érdeklődőket. Ezen a napon emlékezünk arra, hogy 2003 májusában kaptuk meg az UNESCO világörökség diplomáját.

A magyar oldalon a programok a HUNGARIKUM-ok jegyében zajlanak, hiszen a magyar világörökségi helyszínek a törvény értelmében egyben hungarikumok is. Fertőrákostól – Sarródik minden település nem csak a saját helyi értékeit mutatja be a látogatóknak, hanem egyben vendégül lát egy-egy hazai hungarikumot is. A világörökségi nap megnyitója 9.00 órakor Nagycenken lesz, mellyel szeretnénk tisztelegni az idén hungarikum díjjal elismert Széchenyi István munkássága előtt is. A program zárása pedig Fertőbozon 18.00 órakor kezdődik kulturális műsorral, ajándéksorsolással. Nap közben 9 és 17.00 óra között pedig érdemes felkeresni a Fertő-táj településeit, mert megannyi érdekességgel, helyi specialítással, hungarikummal, étel és italkóstolóval várják a szervezők a látogatókat.  (Pl. Hegykőn csónakázás, íjazás, magyar vizslabemutató, a kiváló hegykői zöldségekből kóstoló, Fertőhomokon a matyó kultúra, Nagycenken a megújult Szent István templom és a régi mesterségek műhelye, Fertőrákoson kalcitkristály kiállítás, látvány kerámiaműhely és még sok-sok attrakció).

 

A programokon való részvétel térítésmentes. Javasoljuk, járja be a megújult kerékpárúton kerékpárral a tájat!

Az osztrák oldalon 13.00 órakor Fertőszéleskúton (Breitenbrunn) kezdődnek a programok. Itt hagyományosan a világörökség értékeit bemutató szakvezetéseken lehet részt venni, melyek 6 témában indulnak. A tó ,mint szabadidős helyszín, A Thenauriegel, - természeti élmény és gyógynövények, Kerékpártúra, Geológia és építőkultúra, Fotószafari, Kézművesműhely. A túrák 13.30-kor indulnak helyi vinotékától és 17.00 órakor fejeződnek be. 17.30 kor pedig ünnepélyes zárással fejeződik be az osztrák program. A túrákra előzetes jelentkezés szükséges május 14-ig az info@initiative-welterbe.at címen. Részvételi díj 15 Euró.

 

www.fertotaj.hu www.welterbe.org és www.initiative-welterbe.at

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás