2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

A világörökség legjobb bora


2013. június 28-29. Fertőszéplak
Fertőszéplak Község Önkormányzata, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Welterbeverein Neusiedlersee támogatásával, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. szakmai együttműködése mellett 2013. június 28-29-ére meghirdeti a - Fertő-táj Világörökség legjobb bora - borversenyt, fehér, rozé vagy siller, vörös és édes bor kategóriában. A versenyen csak a Fertő-táj Világörökség területén termelt borokkal lehet versenyezni Magyarországról és Ausztriából egyaránt.
A borokat borászati szakemberekből álló bírálóbizottság zsűrizi. Az általuk legjobbnak minősített borok közül a Fertőszéplak Község Önkormányzata, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Welterbeverein Neusiedlersee szervezetek képviselőiből álló társadalmi zsűri választja ki a legjobb borokat.
A borversenyt követő napon a nagyközönséggel ismertetjük meg a Fertő-táj legjobb borait kulturális program keretében a fertőszéplaki Széchényi kastélyban.
A bírálat az O.I.V. által elfogadott 100 pontos rendszerben történik.
Borverseny helyszíne: Fertőszéplak, Községi Művelődési ház
Ünnepélyes eredményhirdetés: 2013. június 29. Széchenyi Kastély, Fertőszéplak
A verseny rendezői: Fertőszéplak Község Önkormányzat
Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa
Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.
Szabályzat: versenyszabályzatunk a magyar és nemzetközi gyakorlatokat figyelembe véve rendelkezik a nevezhető borokról, a minták gyűjtéséről és kezeléséről, a verseny tárgyi feltételeiről, a bírákról, a bírálati elvekről, a díjakról és az eredmények közzétételéről.
Bírálók: A verseny bírái hazai és külföldi szakemberek. A bizottságok hat minősített bírálóból állnak, akik között a szőlész-borász szakemberek mellett sommelier-k, borászati szakújságírók és a helyi, országos és nemzetközi média szereplői is szerepelnek, hogy a verseny során a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatba kerülő, a fogyasztói igényeket képviselő vélemények is érvényesüljenek.
Díjak: A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett minták számának 30%-át. Ez fehér, rosé vagy siller, vörös-, és édes borokra külön-külön érvényes. Fehér, Rosé vagy Siller, Vörös, és Édesbor kategóriában a legjobbnak értékelt minta elnyeri a CHAMPION (kategória győztes) címet, amennyiben pontjai alapján nagy arany érmet kapna. Lehetőség van különdíj odaítélésére, amit a díjazó és a Bizottság egyetértésével adható.
Nevezési feltételek:
A versenyre minősített, érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező alábbi, autochton fajták palackos fehér, rosé vagy siller, vörös és természetes édes borai nevezhetnek, amennyiben a bor alapjául szolgáló szőlő a Fertő-táj Világörökség területén fekvő dűlőkből származik. A Fertő-táj Világörökség területi lehatárolása jelen felhívás mellékleteként megtalálható. A minta által képviselt mennyiség nem lehetet kevesebb 500 palacknál. A borversenyre kategóriánként minden pincészet egy-egy tétellel nevezhet!
Nevezhető fajták:
Magyarországon termett és forgalomba hozott szőlőből készült borok esetében
1) Hárslevelű
2) Juhfark
3) Olaszrizling
4) Zöldveltelini
5) Mézesfehér
6) Irsai Olivér
7) Zefír
8) Zenit
9) Kékfrankos
10) Zweigelt
11) Kadarka
12) Blauer Portugieser / Kékoportó
Ausztriában termett és forgalomba hozott szőlőből készült borok esetében
13) Bouvier
14) Furmint
15) Goldburger
16) Grüner Velteliner
17) Jubiläumsrebe
18) Muskat Ottonel
19) Neuburger
20) Sämling 88
21) Welschriesling
22) Blauburger
23) Blauer Burgunder
24) Blaufränkisch
25) Ratay
26) Roesler
27) St. Laurent
28) Zweigelt
A verseny résztvevői mintánként 4 palackot juttatnak el a verseny rendezőjéhez, a kereskedelemben kapható formában. (címke, hátcímke, dugó, kapszula) a kitöltött nevezési lappal együtt.
A borokat 2013. június 24-26. (hétfő – szerda) naponta 10:00 és 18:00 óra között az alábbi helyszíneken lehet leadni személyesen:
Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. – Forum Vinorum Vinotéka
(Sopron, Szent György u. 2.)
Wein Burgenland
(7000 Eisenstadt, Esterhazystraße 15)
Postai úton a borokat az alábbi címre kérnénk elküldeni:
Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. H-9400 Sopron, Szent György u. 2. Telefon: +36-99-508-835.
A minta nevezése az előírt darabszámú palack, és hiánytalanul kitöltött nevezési lap benyújtásával történik meg. A nevezőnek minden bejelentett mintához szállítási bizonylatot kell mellékelni, amelyen fel kell tüntetni: a borverseny nevét: „Fertő-táj Világörökség legjobb bora Borverseny”, a minták számát, megnevezését, a „minta érték nélkül” jelzést.
A nevezési határidő: 2013. június 26. 18:00
A nevezési lapokat kérjük faxon a 99/508-836, vagy e-mailen az iroda@soproniborvidek.hu címre küldeni.
A borversenyen való részvétel a termelők részére díjmentes!
Bízva abban, hogy hamarosan az Fertő-táj Világörökség legjobb bora Borverseny nevezői között köszönthetjük, a szervezők nevében:
Taschner Tamás s.k. Rigler Zsolt s.k.

 

 

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás