2021. november 28. vasárnap, Stefánia napja van
Felhős , Felhős

Felkérés gondnoknak

A világörökség sorsát figyelemmel kísérők által is ismert, hogy a magyar Parlament megalkotta a 2011. évi LXXVII. törvényt
a világörökségről. A törvény számos dolog mellett a helyszín kezelőkről is rendelkezik.

"10. § (1) A világörökségi helyszínek által hordozott kiemelkedő egyetemes érték megőrzését szolgáló kezelés 7. §-ban foglalt feladatainak világörökségi kezelési terv alapján történő ellátására – amennyiben azt külön jogszabály nem utalja más szerv hatáskörébe – helyszínenként egy világörökségi gondnokság működik.
(2) A világörökségi gondnokság olyan, az adott világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékének jellegéhez kötődő tevékenységű, jogi személyiséggel rendelkező szervezet – így különösen költségvetési szerv, önkormányzat, egyházi jogi személy, társadalmi szervezet, alapítvány, nonprofit gazdasági társaság –, amelynek tevékenysége kiterjed a világörökségi érdekek képviseletére, a kiemelkedő egyetemes érték védelmére, valamint működési területe magában foglalja a világörökségi területet vagy annak jelentős részét."

Örömmel tudatjuk hivatalosan is, hogy 2012. decemberében Balog Zoltán miniszter a Fertő-táj esetében egyesületünket kérte fel a gondnoki feladatok ellátására. A felkérést elfogadtuk, de ahhoz, hogy minden szempontból megfeleljük az elvárásoknak, vállaltuk az egyesület tagságának kibővítését, hogy még szélesebb területeket fedjen le munkánk. Így korábbi együttműködő partnereinket egyesületünkbe rendes tagként szeretnénk integrálni.

A gondnoki státusz megszerzése mellett az idén induló új kezelési terv készítése is hozzájárulhat a Fertő-táj értékeinek méltó megőrzésére, egyesületünk további sikereihez.

Taschner Tamás

Világörökségi ügyek

Mindazok akik felelősséget éreznek a tájért, akik szeretnék pozitív, előremutató vagy esetleg kritikus észrevételeiket megosztani, az illetékes szervezeteknek eljuttatni, azoknak szeretnénk segíteni.

Bejelentés

Hírlevél

  • Küldés
Fertő-táj Világörökség Egyesület © 2009 minden jog fenntartva.
Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás